Ze legden hun vergrootglas over één van de vijf fases van beleid maken: de beleidsvormingsfase. De 7 belangrijkste lessen uit de literatuur hebben we hieronder voor je samengevat! Zo kun jij jouw lobby inzet baseren op de bewezen strategieën.
Waarom juist de beleidsvormingsfase?
De beleidsvormingsfase is hét uitgelezen moment om inbreng te leveren op Europees beleid. Waarom? In deze vroege fase snakt de Europese Commissie (EC) naar informatie. Véél informatie. De EC heeft relatief weinig ambtenaren en mist vaak expertise op specifieke onderwerpen.
Daarvoor zoeken zij actief input van experts, belangengroepen en lidstaten om ervoor te zorgen dat het beleid dat ze moeten maken aansluit op de praktijk in 27 verschillende landen. En hier ligt jouw kans om invloed uit te oefenen. Maar hoe zorg je dat ze jóú vinden?
1 Weet wat je doet
Een goede voorbereiding is het halve werk. Doe je huiswerk en zorg dat je een expert bent op je onderwerp. Welk soort informatie heb jij in huis?
Volgens onderzoek zijn er verschillende soorten kennis die veel impact kunnen hebben. Je zit al snel gebakken als je kennis kunt aanleveren dat:
- problemen oplost;
- beleidskeuzes onderbouwt;
- of economische haalbaarheid toont.
Als je dan ook nog het Europese belang weet te benadrukken, heb je goud in handen.
Daarnaast is het ook belangrijk de taal van Brussel te kennen. Ieder dossier op EU-niveau heeft zo z’n eigen vocabulaire. Het is daarom niet onbelangrijk een diepgaande kennis te hebben van het gebruikelijke jargon van specifieke vakgebieden.
2 Ken de juiste mensen
Zoek uit wie verantwoordelijk is voor jouw dossier binnen de Europese Commissie. Wie is de penvoerder? Probeer ambtenaren van lagere rang te spreken, zij zijn namelijk juist degenen die het beleidsvoorstel zullen schrijven.
Zoek ook uit welke Europarlementariër zich druk maakt om jouw onderwerp. Zij gedragen zich in deze fase van het maken van beleid net als jij als lobbyist tegenover de Europese Commissie. Realiseer je daarbij dat voor hen ideologische overtuigingen meer een rol spelen dan hun nationaliteit. Zoek dus juist ook samenwerking met Europarlementariërs uit andere landen met ideologische affiniteit.
3 Gebruik de formele consultaties van de EC
De Europese Commissie gebruikt verschillende routes om de temperatuur van het debat te meten. Een voorbeeld daarvan zijn de formele consultaties, waarbij experts worden uitgenodigd om input te leveren voor een beleidsvoorstel.
Belangrijk is: je hoeft niet altijd zelf uitgenodigd te worden. Je kunt ook op andere partijen afstappen waarvan je weet dat ze op dit soort momenten aan tafel zitten. Kijk bijvoorbeeld naar koepelorganisaties of decentrale overheden. Zij hebben veel kennis op hun onderwerp en worden daarom door de Europese Commissie uitgenodigd. Het kan daarom handig zijn om te zien hoe jullie kunnen samenwerken.
4 Ontwikkel ook informele connecties
De EC heeft informele netwerken hard nodig om grote uitdagingen aan te gaan. Bijvoorbeeld op bijzonder ingewikkelde dossiers die uiterst technisch of over meerdere beleidsterreinen gaan. Dat niet alleen, de formele routes worden door vele ambtenaren als onvoldoende steun ervaren. Zoek daarom vooral contact! En dan met name met ambtenaren die er al langere tijd werken. Volgens onderzoek leunen zij in hun werk harder op dit soort informele netwerken.
5 Vergeet niet met wie je spreekt
Wie je ook spreekt, over het algemeen geldt: wees je bewust van wie je probeert te beïnvloeden. Iedereen heeft eigen belangen en drijfveren. Ken de persoon tegenover je en houd rekening met hun wensen. Zo snij je jezelf niet per ongeluk in de vingers, en zou je deze belangen juist strategisch kunnen inzetten. Europarlementariërs zijn bijvoorbeeld meer gedreven vanuit de politieke stroming die ze vertegenwoordigen dan vanuit het land waar ze vandaan komen.
6 Ook ambtenaren hebben opvattingen
Ambtenaren binnen de EC zijn mensen, geen robots. Volgens onderzoek zijn hun economische en beleidsopvattingen vaak af te lezen aan het directoraat (EU-woord voor ‘ministerie’) waarvoor ze werken. De directoraten (‘EU-ministeries’) die beperkingen opleggen aan de vrije markt trekken meer ambtenaren die een grotere rol voor de staat voorzien, en vice versa. Ken deze interne dynamiek en pas je boodschap daarop aan.
7 Maak beleidsbeïnvloeding op EU-niveau een prioriteit
Je hebt hierboven kunnen ontdekken dat beleidsbeïnvloeding geen onmogelijke taak is. Maar het vergt wel inzet. Bovendien moeten contacten ook buiten de piekmomenten in het beleidsproces onderhouden worden. Vind je het belangrijk dat jouw standpunt meegenomen wordt? Zorg dan dat jij (of je organisatie) er ook structureel capaciteit voor vrijmaakt.
------
Het beïnvloeden van beleid op EU-niveau vraagt dus om een slimme aanpak en structurele inzet, maar biedt tegelijkertijd een unieke kans om impact te maken. Wil je weten hoe jouw organisatie dat effectief kan doen? Wij helpen je graag op weg. Neem contact met ons op en ontdek hoe Europa een krachtig onderdeel van jouw strategie kan worden.