European Impact sprak de afgelopen maanden met Nederlandse professionals die dagelijks werken aan Europese samenwerking op het gebied van defensie – van beleidsmedewerkers tot journalisten in Brussel, Amsterdam en Den Haag. Hun verhalen lees je hier. Geen tijd om alles te bekijken? Geen nood! Hieronder zetten we de belangrijkste inzichten voor je op een rij.
1) Samenwerken
Effectief samenwerken in een internationale context is vaak ingewikkelder dan gedacht. Europese projecten vereisen afstemming met collega's uit verschillende landen, overleg met externe partners en begrip voor uiteenlopende werkwijzen.
Uit de defensieserie bleek bovendien dat netwerken – het in staat zijn om binnen je vakgebied relaties op te bouwen en te onderhouden – steeds belangrijker wordt. Door het verbinden van bedrijven en faciliteren van gesprekken tussen partijen ontstaan steeds bredere en sterkere samenwerkingen.
In een wereld waarin technologische vooruitgang en innovatie centraal staan, is dat onmisbaar. Innovatief gerichte samenwerking is steeds vaker zichtbaar en in veel gevallen bepalend voor het succes van projecten.
2) Analyseren
Ook analyseren komt naar voren als een belangrijke vaardigheid. Voor de één draait dit om het scheiden van hoofd- en bijzaken, voor de ander om het scherp doorgronden van diplomatieke signalen. Voor weer een ander gaat het om het snel doorzien van wat er echt speelt in een complexe situatie.
Waarvoor je het ook gebruikt, analyseren is onmisbaar in het werk van een Europese professional. Het stelt je in staat om beter grip te krijgen op de complexiteit van EU-gerelateerde vraagstukken. Wie over sterke analytische vaardigheden beschikt, loopt vaak net een stap voor.
3) Communicatieve vaardigheden
Binnen de EU werken 27 lidstaten samen, elk met zijn eigen politieke cultuur, geschiedenis, bestuursgewoonten en manieren van communiceren. In zo'n uitdagende omgeving is meer nodig dan een goede beheersing van talen zoals Engels en Frans. Effectieve communicatie betekent: culturele verschillen, stiltes, handgebaren en onderlinge belangen kunnen herkennen en er juist mee om kunnen gaan.
Wat er niet wordt gezegd is soms belangrijker dan wat er wel wordt gezegd.
In gesprekken met professionals uit de defensiesector blijkt steeds weer hoe belangrijk sensitieve communicatie is. Het verschil tussen succes en mislukking zit vaak in het vertrouwen dat je weet op te bouwen. Daarbij hoort ook hoe je je verhaal presenteert: een sterke, professionele presentatie laat zien waar je organisatie voor staat en maakt altijd een betere indruk.
In het kort
Succesvol zijn als Europese professional draait dus niet alleen om het kennen van alle regels of het spreken van perfect Frans. Het gaat om het vermogen om verbinding te maken, scherp te denken en helder te communiceren. Of je nu net begint of al jaren meedraait: deze drie vaardigheden blijven relevant.
Ben je benieuwd naar meer inzichten in het dagelijks werk van de Europese professional? Op deze website vind je tientallen profielen van Nederlanders die werken aan de groene transitie en de Europese defensiesector.