Hoe werkt EU-wetgeving? Het verschil tussen verordeningen en richtlijnen

Van nieuwe milieuregels tot consumentenrechten: veel wetten die ons dagelijks leven beïnvloeden worden op EU-niveau gemaakt. Hoe komen deze regels tot stand? En waarom gelden sommige direct, terwijl andere moeten worden vertaald en omgezet in nationale wetgeving? In deze blog leggen we uit hoe EU-wetgeving werkt en wat het verschil is tussen een verordening en een richtlijn.

Zoiets als een 'EU-wet' bestaat eigenlijk niet. Ooit was wel het plan om een zogenaamde ‘richtlijn’ (Engels: directive) zo te noemen, omdat het een verwarrend woord is. Richtlijnen zijn keihard bindend. Dat geldt ook voor verordeningen, die in alle lidstaten gelden. Deze twee rechtsinstrumenten hebben elk hun eigen doel en impact. Wat zijn ze precies, en waarom is het onderscheid belangrijk? We leggen het uit.

Wat is een EU-verordening?

Een EU-verordening is een juridische regel die direct geldt in alle 27 EU-lidstaten. Dit betekent dat nationale overheden deze niet eerst hoeven om te zetten in eigen wetgeving. Hierdoor zijn de regels in alle landen hetzelfde en direct afdwingbaar. In het Engels heet een verordening een ‘regulation’, maar de Commissie gebruikt liever het stoerdere Amerikaanse woord ‘act’.

Verordeningen zijn bindend en zorgen ervoor dat EU-wetgeving overal op dezelfde manier wordt toegepast. Dit voorkomt verschillen in hoe de lidstaten de regels uitvoeren.

Bovendien moeten niet alleen landen zich eraan houden, maar ook bedrijven, organisaties en soms zelfs burgers. Denk bijvoorbeeld aan de AVG, de privacywet, die bepaalt hoe bedrijven met persoonsgegevens moeten omgaan. Dit zorgt ervoor dat iedereen binnen de EU onder dezelfde wetgeving valt. 

Wat is een EU-richtlijn?

Een richtlijn is een EU-wet die lidstaten verplicht om binnen een bepaalde termijn bepaalde doelstellingen te bereiken. De manier waarop deze doelstellingen bereikt worden, laat een richtlijn aan de lidstaten over. Dit geeft landen de ruimte om rekening te houden met hun eigen situatie.

Neem bijvoorbeeld de richtlijn voor hernieuwbare energie. Die bepaalt dat EU-landen meer duurzame energie moeten gebruiken, maar ze mogen wel zelf bepalen hoe ze dat doen. Dat gebeurt door de regering in een wetgevingstraject: vertalen en in een wetsvoorstel voorleggen aan het nationale parlement.

Zodra het nationale parlement akkoord is met die nieuwe nationale wetgeving, meldt een regering dit bij de Europese Commissie. De Commissie controleert vervolgens of de richtlijn tijdig en correct is geïmplementeerd. Is dat niet het geval? Dan kan de Commissie optreden. Nederland heeft altijd een lijstje richtlijnen waar we te laat zijn.

Wie maakt de EU-regels?

Voor een nieuwe EU-wet zijn meerdere spelers nodig. De Europese Commissie doet wetsvoorstellen op basis van de input van experts, zorgen en belangen. Nederland en de andere 26 landen en het Europees Parlement gaan dan onderhandelen over alle artikelen in een concept-richtlijn of -verordening en moeten samen instemmen. Ook proberen bedrijven, vakbonden en maatschappelijke organisaties invloed uit te oefenen. Zo probeert de EU ervoor te zorgen dat nieuwe regels breed gedragen worden en aansluiten op de realiteit.

Die nieuwe regels komen er niet zomaar. Soms vragen de lidstaten de Commissie om een wetsvoorstel, bijvoorbeeld als er een probleem speelt dat gezamenlijke actie vereist. In andere gevallen stelt de Commissie zelf een regel voor, op basis van onderzoek of urgente maatschappelijke kwesties. We zetten drie voorbeelden op een rij.

  • Zo was het de Europese Commissie die de CO₂-uitstoot van auto’s wilde verlagen. Omdat auto’s vrij verhandeld worden, is één Europese norm logischer dan 27 verschillende regels. Daarom stelde de Europese Commissie één gezamenlijke uitstootnorm vast, zodat alle autofabrikanten in de EU met dezelfde regels te maken hebben.
  • In andere gevallen nemen lidstaten het initiatief. Zuid-Europese landen zoals Italië, Griekenland en Spanje riepen al in 2021 op tot gezamenlijke Europese maatregelen op het gebied van migratie. Hun noodopvanglocaties en registratiecentra raakten overbelast door de grote stroom migranten die vanaf de Middellandse Zee naar Europa kwamen. In 2024 mondde dit uit in een nieuw Europees migratiebeleid, dat vastlegt hoe migranten eerlijker over de lidstaten verdeeld moeten worden.
  • Soms wordt een gloednieuwe EU wet ook afgezwakt, zoals bij de richtlijn voor rapportage van milieudoelen, de CSRD. Die moest nog worden omgezet, maar al in het voorjaar van 2025 kwam de Commissie met een nieuw tekstvoorstel. Door de geopolitieke concurrentie moeten bedrijven minder EU-regels krijgen, is het idee.

De belangrijkste verschillen op een rij

Alle EU-regels gelden dus voor alle EU-lidstaten. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen een verordening en een richtlijn.

Een verordening is bindend en geldt direct in alle EU-lidstaten, zonder dat omzetting in nationale wetgeving nodig is. Hierdoor gelden in alle EU-lidstaten dezelfde regels, van Nederland tot Slovenië. Een richtlijn is weliswaar ook bindend, maar toch hebben EU-landen meer vrijheid omdat ze zelf mogen bepalen hoe ze het samen vastgestelde doel willen behalen. Bovendien moet een richtlijn worden omgezet in nationale wetgeving.

Wil je weten hoe een verordening of richtlijn tot stand komt? Dat lees je binnenkort in onze volgende blog. Wil je die niet missen? Abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief om op de hoogte te zijn van alle laatste publicaties.

Recent nieuws

Evenement

Ons retourtje Brussel

May 30, 2023

Artikel

Onze tips voor steden die EU-beleid en -financiering willen benutten

November 5, 2024

Promotieonderzoek

Een internationale organisatie huisvesten in jouw stad; #hoedan?

October 5, 2022

Blog

Hoe werkt de EU nou echt?

April 16, 2025

Hoogtepunt

Gastles van dr. Mendeltje van Keulen

March 14, 2023

EU-leergang

EU-leergang Provincie Utrecht

May 4, 2023

Boek

Nieuw boek ‘Retourtje Brussel’: Hoe werken Nederlanders aan Europese samenwerking?

October 25, 2022

Publicatie

Mendeltje schrijft een hoofdstuk in het Jaarboek van van Europese Integratie 2023

December 14, 2023

Evenement

Bijt de Rekenmeester? - Over de waakhond van de Europese financiën

March 20, 2025

Publicatie

EU Mobile Citizens: uitdagingen en succesverhalen

March 13, 2023

Event

Nabeschouwing van de Conferentie over de Toekomst van Europa

June 11, 2022

Publicatie

Hoe wordt jouw organisatie Europabewust en -bekwaam?

April 2, 2024

Highlight

Dr. Rosa Groen gepromoveerd

November 24, 2022

Talkshow

Talkshow: waar is Europa in de gemeenteraadsverkiezingen?

May 18, 2022

Nieuws

Gijs Giesen nieuwe voorzitter van HYPE

March 12, 2025

Hoogtepunt

Microsubsidie voor dr. Vasilis Karakasis

November 8, 2022

Nieuws

Jean Monnet-leerstoel toegekend aan dr. Mendeltje van Keulen!

July 10, 2023

Project

Project "Facing Europe's Challenges"

December 8, 2022

Presentatie

'Shaping National Voices' presentatie in Praag en Wenen

April 12, 2023

Evenement

In gesprek over Trump 2.0: De impact op Europa & de wereld

April 17, 2025

Nieuwsbericht

Vernieuwing hangt in de lucht: nieuwe naam, nieuw logo, zelfde missie

March 4, 2024

Blog

7 Manieren om effectief EU-beleid te beïnvloeden – Gestoeld op theorie

December 10, 2024

Artikel

Wij gaan naar de Week van Regio's en Steden

October 3, 2024

Leergang

Grip op Europa: Een spannende nieuwe kans voor professionals

November 13, 2024

Oproep

Europees werken met co-creatie

September 26, 2023

Nieuws

Literatuurstudie naar EU-beleidsvormingsfase gepubliceerd

September 17, 2024

Bijeenkomst

Samenwerken aan Europa-bewustzijn in gemeente en provincie

October 6, 2022

Event

Inspiratiecafe Brussel & het stadhuis

June 2, 2022

Evenement

Kick-Off kleine projecten gefinancierd door de NWO

April 26, 2023

Evenement

IGCOORD conferentie

May 23, 2023

Terugblik

Het gesprek aangaan over ‘How EU Climate Policies affect the Younger Generation’

May 9, 2023

Blog

EU, Schengen en eurozone in 2025: dit zijn de landen die erbij horen

April 7, 2025

Video

Duurzame Dinsdag

May 1, 2025

Research

New Report: Finding the Way to Direct EU Funding for Cities

March 7, 2023

Evenement

Europadag 2023

May 9, 2023

Event

Democratie onder Druk

March 22, 2023

May 1, 2025

Guest lecture

Jaarlijks gastcollege “Europa in de Praktijk” van het Leidse Europe Instituut

April 19, 2023

Evenement

EGPA conferentie Zagreb

September 12, 2023

Introductie

Vrede en Recht in Den Haag voor Haagse jongeren

June 26, 2023

Artikel

Tussen Trêveszaal en Rue de Trier: Provinciale Europapolitiek in de kijker

February 27, 2023