Kennis & Onderzoek

Ons lectoraat Changing Role of Europe op de Haagse Hogeschool doet onderzoek naar de praktijk van Europees werken. Deze pagina geeft een overzicht van onze huidige projecten.

triangle

Wat moet je kennen en kunnen voor het werken aan en met Europese thema’s? Onze kennis draagt bij aan het opleiden van een nieuwe generatie Europese professionals. Ons team richt zich op vakgebieden als bestuurskunde, bedrijfskunde, communicatie en recht.

Haagse Jongeren als Wereldburgers

Hoe kunnen Haagse jongeren, bestuurders en internationale instellingen dichter bij elkaar komen rondom de thema’s ‘vrede, recht en internationale samenwerking’ en wat kunnen we bereiken met de interactie tussen deze groepen?

Post uit Brussel

Benieuwd naar hoe Europese ontwikkelingen onze parlementaire dossiers beïnvloeden? In 'Post uit Brussel' onthult Mendeltje van Keulen de belangrijke maar vaak over het hoofd geziene EU-dimensies. Lees haar verzamelde columns en krijg inzicht in wat de nationale media missen.

Jean Monnet leerstoel EU-ACT DIGITAL, funded by the European Union

Is big tech beheersbaar? Kan de overheid borgen dat je bankpas veilig blijft in een e-wallet op je telefoon? Is te voorkomen dat algoritmes discrimineren en de socials volstromen met fake news?

Europese professionals in de spotlight

Europa is mensenwerk: dagelijks zijn honderden professionals in Nederland bezig met het maken en implementeren van Europees beleid. Zij spelen belangrijke rol in het vormgeven en realiseren van Europese prioriteiten. Aan dat gegeven willen we via dit project, letterlijk, een gezicht geven.

Retourtje Brussel

Voor veel mensen is het lastig grip te krijgen op de Europese Unie: wat gebeurt daar en hoe kun je hier invloed op uitoefenen? Je hoeft de televisie maar aan te zetten en je hoort politici beweren dat ‘Brussel’ iets heeft besloten over onze natuurgebieden, het klimaat of de economie. Zo lijkt het vaak alsof de EU maatregelen neemt waar we helemaal geen invloed op hebben. Dat is niet waar, maar hoe gaat het dan wel?

'Europa als kans' - EU bewustzijn in gemeenten

Voor elke gemeente liggen er Europese kansen en uitdagingen bij hun lokale opgaven. Wat heeft een organisatie als de gemeente nodig om hierop in te kunnen spelen?

EU Mobile Citizens - uitdagingen en successen

Hoe gaan kleine en middelgrote steden om met 'EU Mobile Citizens'? Dit project richt zich op het delen van succesverhalen voor het verbeteren van de beleidspraktijk.

De soft skills van een Europese professional

Welke vaardigheden moeten studenten ontwikkelen om succesvol te zijn als Europese professional? Dat is de vraag die centraal staat in dit onderzoeksproject.