Hoe gemeenten de Europese circulaire economie vormgeven

Wat betekent de overgang naar een circulaire economie voor gemeenten? Aankomende EU-regelgeving over circulariteit heeft directe gevolgen voor gemeenten: van circulair inkopen en afvalbeheer tot nieuwe samenwerkingen met bedrijven in hun regio. Hoe kunnen zij, vaak met beperkte middelen en expertise, deze transitie succesvol maken? En wat kunnen ze van elkaar leren?

De overgang naar een circulaire economie vormt een van de grootste uitdagingen voor gemeenten in de komende jaren. De EU streeft ernaar om in 2050 volledig circulair te zijn en dat vraagt om grote veranderingen. Niet alleen op Europees en nationaal niveau, maar ook lokaal.

Veel gemeenten kampen met een tekort aan kennis en vaardigheden op dit vlak. Tegelijkertijd komt er met de steeds veeleisendere Europese regelgeving, zoals de EU-duurzaamheidsrapportage, meer druk te staan op gemeenten. Dit vraagt om slimme strategieën en samenwerkingen.

Tijd voor praktijkonderzoek!

Om die reden richten onderzoekers Maartje van Stiphout en Shana Atangana Bekono zich in een nieuw onderzoeksproject op de vraag hoe gemeenten zich kunnen voorbereiden op nieuwe Europese circulaire wetgeving. Om hen te ondersteunen, schrijven zij een handreiking over hoe zij zich kunnen prioriteren rondom (aankomende Europese) wetgeving over Circulaire Economie. Daarnaast ontwikkelen zij, in samenwerking met gemeenten en provincies, een Community of Practice (CoP) over dit onderwerp. De CoP richt zich op het versterken van onderlinge samenwerking en bevordert uitwisseling van best practices.

Wat is een Community of Practice?

Onze onderzoekers zullen werken aan de oprichting van een Community of Practice voor gemeenten en midden- en kleinbedrijven. De CoP maakt het mogelijk om kennis en ervaringen onderling uit te wisselen. Via een gezamelijke probleemstelling wordt er in sessies gezocht naar een gedragen oplossing onder de deelnemers. Hierdoor wordt binnen het netwerk actief lerend samengewerkt, wat bijdraagt aan de zoektocht naar manieren om circulair economische richtlijnen en ambities binnen gemeenten in de praktijk te brengen. Het opzetten van deze CoP wordt in samenwerking gedaan met het lectoraat New Finance van De Haagse Hogeschool.

Daarnaast onderzoeken Shana en Maartje hoe gemeenten lokaal en regionaal kunnen samenwerken om deze transitie te versnellen. Door het delen van best practices en innovatieve oplossingen, zullen zij ervoor zorgen dat gemeenten beter voorbereid zijn op de veranderingen die de circulaire economie met zich meebrengt.

Dit project wordt mede ondersteund door een seed grant vanuit het thema Transitie naar Duurzaamheid, één van de kernthema’s van de kennisagenda van De Haagse Hogeschool.

Voor meer informatie of om te ontdekken hoe uw gemeente betrokken kan zijn bij dit project, neem gerust contact met ons op.

Interesse in samenwerking?

Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek

Shana Atangana Bekono

s.a.bekono@hhs.nl