Hoe bereik je EU-arbeidsmigranten die buiten beeld blijven?

Vrij verkeer binnen de EU maakt werken over de grens eenvoudig, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. EU-arbeidsmigranten weten vaak niet welke rechten en plichten ze hebben, terwijl gemeenten weinig zicht hebben op wie er in hun stad woont en werkt. Daarom zitten zij met de vraag: hoe bereik en ondersteun je een groep die onzichtbaar blijft?

Projectcoördinator Remmelt de Weerd en onderzoekers Gijs Giesen, Karijn Nijhoff en Rosa Groen gaan samen met collega's van andere lectoraten binnen De Haagse Hogeschool uitzoeken hoe deze informatievoorziening verbeterd kan worden. Nu het project een Interreg Europe-subsidie van 1,7 miljoen euro is toegekend, gaan ze binnenkort van start. Wij gingen met onderzoeker Gijs Giesen in gesprek over het project.

Wat is het probleem?

“Arbeidsmigranten worden in EU-jargon ook wel ‘mobiele EU-burgers’ genoemd”, legt Gijs uit. “Wij doen onderzoek omdat zij vaak buiten beeld blijven: je hebt als EU-burger geen visum nodig vanwege de vrijheden van de EU, maar de realiteit op lokaal niveau is dat gemeenten niet altijd overzicht hebben van wie waar woont en waar werkt.”

Waarom is dat belangrijk?

"Het probleem is dat voor arbeidsmigranten op die manier ook veel onduidelijk blijft. Zij weten vaak niet wat het minimumloon is, hoe vaak ze een tijdelijk contract mogen krijgen, of welke lokale voorzieningen zoals kinderopvang er beschikbaar zijn.”

“Dit alles terwijl werkgevers veel macht hebben. In veel sectoren waar mobiele EU-burgers werken zijn werk en huisvesting vaak aan elkaar gekoppeld. Dat kan grote gevolgen hebben voor de werknemer. Want stel dat je je baan verliest, dan verlies je ook meteen je huis.”

Dat vrije verkeer binnen de EU heeft dus (onbedoeld) ook negatieve gevolgen?

“In de praktijk zien we dat er misbruik gemaakt kan worden van de low-skilled werknemers die banen werken die de lokale bevolking niet oppakt. Dit leidt tot lage lonen, lange werkdagen en beperkte toegang tot sociale vangnetten.”

Internationaal project

Remmelt, Gijs, Karijn en Rosa werken samen met collega’s van De Haagse Hogeschool en gemeenten in zeven andere Europese landen aan onderzoek naar manieren om de informatievoorziening voor arbeidsmigranten binnen de EU te verbeteren. Dit diverse consortium zorgt voor een geografisch evenwichtige aanpak, waarbij rekening wordt gehouden met de unieke kenmerken en behoeften van EU-arbeidsmigranten in verschillende regio's.

Partners zijn de gemeente Den Haag (Nederland), Guissona Municipality Council (Spanje), Pannon Business Network Association (Hongarije), Centre for Development of the Vardar Planning Region (Noord-Macedonië), Ninove Municipality (België), JPYP Business Service (Finland), Cluj-Napoca Municipality (Roemenië) en de regio Peloponnesos (Griekenland).

Over Interreg Europe

Interreg Europe ondersteunt regionale ontwikkeling door interregionale samenwerking in de EU te bevorderen. Het programma is gericht op het verbeteren van de effectiviteit van regionaal ontwikkelingsbeleid en het delen van ‘good practices’ tussen Europese regio's.

Wil je meer weten over dit project? Of heb je ervaringen die je wilt delen? Laat het ons weten! Stuur een mail naar Remmelt de Weerd (zie contactgegevens hieronder).

Interesse in samenwerking?

Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek

Remmelt de Weerd

R.J.deWeerd@hhs.nl