Jean Monnet leerstoel EU-ACT DIGITAL, gefinancierd door de Europese Unie

Is big tech beheersbaar? Kan de overheid borgen dat je bankpas veilig blijft in een e-wallet op je telefoon? Is te voorkomen dat algoritmes discrimineren en de socials volstromen met fake news?

Rich text image

De komende drie jaar krijgen Nederlandse bedrijven, NGO’s, gemeenten en ministeries te maken met 13 nieuwe Europese wetten, die allemaal te maken hebben met ‘digitalisering’: de invloed van informatie- en communicatietechnologie op gedrag, overheid, samenleving, veiligheid, etc. Da’s dus werk aan de winkel voor de huidige generatie studenten, die moeten leren wat de dilemma’s en oplossingen zijn waar we in de samenleving mee te maken krijgen.

Zonder regulering van overheden worden bedrijven de baas over onze gegevens, rechten en gedrag. Om dat te voorkomen en te regelen, hebben we kennis en talent nodig. Dat is het thema van de Jean Monnet Leerstoel aan De Haagse Hogeschool.

De Haagse Hogeschool staat met bacheloropleidingen Europese Studies (ES), Bestuur en Organisatie en Rechten aan de wieg van jonge publieke professionals, die de digitale technologie moeten gaan reguleren. Met podcasts en evenementen voor en door studenten vergroten we het bewustzijn van het belang van digitale regulering in Europa voor een veilige en inclusieve samenleving.

De Jean Monnet leerstoel vormt een duurzaam netwerk van overheden, bedrijven en studenten en docenten in het ecosysteem van Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht. Het werkveld kan het beroepsonderwijs informeren over de nieuwste ontwikkelingen. In de gemeente Den Haag zijn er bijvoorbeeld plannen om vrede en rechtvaardigheid te vertalen naar het digitale domein.

De subsidie is voor drie jaar, van 1 januari 2024 tot 1 januari 2026. Elk kalenderjaar staan de volgende activiteiten gepland: publieksevenementen; podcasts door en voor studenten; gastcolleges binnen de bachelor Europese studies (Political Challenges en Managing Organisations in Europe); de hogeschoolbrede minor EU Law and Governance en de HHS Zomerschool Peace and Justice werkveldopdrachten met de beroepspraktijk voor de hogeschoolbrede minor Challenges to European Governance; de bachelor Europese Studies vakken Applied Research Methods, Facing Europe’s Challenges; Fundraising in Europe en de Europe Desk.


Vind de website hier.


--------------------

Tweemaal per jaar komt een adviesraad van praktijkexperts bijeen om inbreng te leveren op het programma. De adviesraad bestaat per 1 januari 2024 uit de volgende personen:

  • Bart Groothuis, Lid van het Europees parlement voor de VvD/Renew
  • Rogier Klimbie, public affairs adviseur van startups, vml. Google
  • Gertrude Kort, adviseur van het Kenniscentrum Europa Decentraal.
  • Sandra Leenders, EU-adviseur van de commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer
  • Lisa Vermeer, senior coördinerend beleidsmedewerker Digitale Zaken, ministerie van EZK
  • Witte Wijsmuller, DG Connect, Europese Commissie

--------------------

Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld

Interesse in samenwerking?

Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek

dr. Mendeltje van Keulen

m.vankeulen@hhs.nl