Dit is wat de Directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB) van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onderzocht. Een van de uitkomsten van hun evaluatie is een toolkit voor de Nederlandse overheid.
Deze gereedschapskoffer bevat de volgende elementen:
1. Koffiebeker: Bouw een groot netwerk op; dit is essentieel als je vertrouwen wilt opbouwen en belangrijke mensen dicht bij je wilt hebben.
2. Loep: Heb oog voor detail; blijf op de hoogte van het laatste EU-beleid en wetgevingsprocessen en weet wat belangrijk is.
3. Spanningszoeker: Analyseer de Nederlandse insteek en bekijk wie de belanghebbenden zijn om zo hun belangen te begrijpen.
4. Notitieblokje: Analyseer de belangen van EU-instellingen en lidstaten om de haalbaarheid van Nederlandse ideeën in kaart te brengen.
5. Hamer: Ontwikkel een sterke positie op EU-dossiers, onderbouwd met bewijs.
6. Waterpas: Bouw coalities met andere lidstaten om de EU-agenda te beïnvloeden.
7. Rolmaat: Ontwikkel een SMART actieplan om de gewenste resultaten te bereiken door gebruik te maken van alle tools in deze gereedschapskist.
8. Potlood: Formuleer ambities en oplossingen door middel van vakinhoudelijke expertise.
9. Boormachine en plug: Communiceer de Nederlandse boodschap effectief met de juiste toon, bij het juiste evenement, en/of via de juiste persoon.
10. Zaklamp: Zet je in voor outreachactiviteiten om de publieke opinie te vormen.
11. Figuurzaag: Leg publieke verantwoording af en stimuleer leren door onderzoek.
Naast dat de toolkit een praktische gids biedt voor toekomstige beïnvloeding, onthult de IOB-evaluatie ook de huidige staat van de invloed van Nederland op de EU. Nederland bleek een land te zijn dat “regelmatig boven zijn gewicht bokste” in vergelijking met andere EU-lidstaten. Dit is het resultaat van een combinatie van professionele kennis, een actieve Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging en, in het algemeen, een goed georganiseerde en betrouwbare partner in het EU-landschap. Dit is echter niet permanent en verdere betrokkenheid bij de recente geopolitieke ontwikkelingen is nodig. De toolbox kan hierbij helpen.
In de IOB-evaluatie is gekeken naar de mate van invloed tussen 2016-2023, aan de hand van vijf literatuurstudies over de verschillende stappen van het besluitvormingsproces in de EU en nog eens vijf casestudies. Onze onderzoekers Marije Cornelissen en Vasilis Karakasis hebben een literatuurstudie uitgevoerd naar de beleidsvormingsfase. Je kunt hier meer lezen over hun literatuuronderzoek. Onze onderzoeker Tibor Hargitai deed ook een casestudy over het verhogen van de klimaatambities van Nederland in 2030. De casestudy kan hier worden gevonden.
Nederland heeft een kans om een krachtige speler te worden bij het vormgeven van het EU-beleid. De bevindingen van de IOB-evaluatie en een bijbehorende toolkit vormen daarbij een goed startpunt.
Als je geïnteresseerd bent in de volledige evaluatie, kun je die op de website van IOB bekijken.
Kennis & Onderzoek
/
Evaluatie IOB: Een gereedschapskist om Nederland (weer) invloedrijk te maken in de EUEvaluatie IOB: Een gereedschapskist om Nederland (weer) invloedrijk te maken in de EU
In het veranderlijke politiek landschap van de EU verschuift de politieke macht van lidstaten. Naarmate de verantwoordelijkheden van de EU toenemen, proberen lidstaten steeds meer hun nationale belangen bovenaan de agenda te zetten. De vraag rijst: hoe kan Nederland ervoor zorgen dat zijn problemen en belangen gehoord worden door de andere 26 EU-lidstaten?
Interesse in samenwerking?
Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek
dr. Mendeltje van Keulen
m.vankeulen@hhs.nl