Vrede en Recht in Den Haag voor Haagse jongeren

We kennen waarschijnlijk allemaal wel de geschiedenis van Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht. Het begon allemaal met de in Den Haag geboren rechtsgeleerde en politicus Hugo de Groot die belangrijke werken voortbracht, die de grondslag liggen van onze internationale regels die gelden voor het samenwerken van zelfstandige staten, volkeren en het behoud van vrede. Hij was al op zijn elfde begonnen aan een universitaire studie. In 1619 werd hij gevangengezet, naar Slot Loevenstein gebracht waar hij ontsnapte in een kist vol boeken. Veel later, in 1899, vond de Eerste Vredesconferentie plaats in Den Haag. Tijdens de Tweede Haagse Vredesconferentie in 1907 werd de eerste steen van het Vredespaleis gelegd. We kennen allemaal wel het Hof van Arbitrage, daar gevestigd, en het Internationaal gerechtshof. In de jaren negentig kwamen daar belangrijke tribunalen bij, zoals het International Criminal Court, en de Europese organisaties Europol en Eurojust. Toen ik voor het eerst in Den Haag kwam in 1995, was ik 15 en gingen we een visum ophalen voor een reis naar India. Als Amsterdammer vond ik het een saaie, grijze stad. Dat Den Haag het centrum was van Vrede en Recht en er uiteindelijk meer dan 35 internationale organisaties zouden plaatsvinden in en rond Den Haag, daar had ik geen idee van.

Den Haag is momenteel gaststad van ruim 400 NGOs en kleine bedrijven rond vrede, recht en veiligheid. Er is een groot ecosysteem ontstaan en de afgelopen maand zijn er zelfs ontwikkelingen rondom drie nieuwe internationale organisaties: de UNDP opent een departement, de ICPA ontstaat rond Eurojust om de agressie door Rusland strafrechtelijk af te handelen, en het Internationale schaderegister is aan het ontstaan rond het verzamelen van bewijslast tegen Rusland.

Het Duurzame Ontwikkelingsdoel SDG16 van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties, Vrede, Recht en Sterke Publieke instellingen, past dan ook bij Den Haag. Het is gericht op het bevorderen van vreedzame en inclusieve samenlevingen voor duurzame ontwikkeling, het bieden van toegang tot de rechter voor iedereen en het bouwen van effectieve, verantwoordelijke en inclusieve instellingen op alle niveaus.


Tegelijkertijd is Den Haag ook de meest gesegregeerde stad van Nederland. Er vinden enorme verschillen plaats, grote economische ongelijkheden tussen verschillende wijken. Uit een onderzoek van CBS kwam dat het aantal huishoudens onder de armoedegrens toenam tussen 2017 en 2019, en sinds de COVID-crisis zijn die verschillen alleen maar gegroeid. Het risico op onderwijsongelijkheid is ook enorm toegenomen in Den Haag. In sommige stadsdelen is dit risico ook groter, vaak afhankelijk van hoe goed ouders in staat zijn jonge kinderen te helpen met huiswerk of voorlezen.


Deze kwesties hielden mij de afgelopen zes jaar bezig tijdens het schrijven van dit proefschrift over het binnenhalen en huisvesten van Internationale Organisaties in Den Haag en andere Europese steden. En sinds de afronding in november jongsleden nog meer.


Wordt dit Duurzame Ontwikkelingsdoel 16 wel genoeg benut in de internationale stad van vrede en recht, juist voor deze groepen mensen?
De Gemeente Den Haag werkt enorm aan de thema’s met Jozias van Aartsen sinds 2008 en nu met Jan van Zanen voorop. Er is nu politieke legitimatie van de internationale stad van vrede en recht. Maar wordt er genoeg voor jongeren in de wijken gedaan rond dit thema?


Wat houden Vrede en Recht eigenlijk in? Wat betekenen deze woorden voor jongeren? Hoe gaan zij om met urgente thema’s als de duurzame transitie waar we in Europese Unie middenin zitten? Hoe kijken zij naar toenemend geweld op straat?


We hebben sinds 2020 studenten Bedrijfskunde en Bestuurskunde en Overheidsmanagement aan De Haagse Hogeschool / The Hague University of Applied Sciences ingezet, vanuit het lectoraat Changing Role of Europe / European Impact onder Mendeltje van Keulen, om deze vragen te beantwoorden. We hebben een vragenlijst ontwikkeld en getest met studenten. Er werden vorig jaar 90 interviews gehouden met jongeren, in Moerwijk, de Schildersbuurt en Laak, en daar kwamen statements uit rond de volgende thema’s:


1. De betekenis van vrede en recht
2. Familie en gemeenschap
3. Veiligheid en publieke instellingen (en relaties met de politie en jeugdwerkers)
4. Onderwijs (mogelijke ongelijkheden of kansen op scholen); en
5. De betekenis van de European Green Deal en de Europese Unie voor jongeren


Deze statements moesten alle respondenten van dit onderzoek prioriteren van onbelangrijk naar belangrijk met de Q-methodologie. Dit jaar werden er 40 jongeren in Schildersbuurt en Moerwijk geïnterviewd, in de buurthuizen Stichting MEION, Sehzad Mehr, Het Talentenhuis en Wijkcentrum Moerwijk. Daarnaast hebben drie groepen studenten beleidmakers uit het vrede en recht circuit geïnterviewd. Wim Jansen, de baas van Directie Internationale Zaken, Rob Schuurmans, Ingrid De Beer van Buitenlandse Zaken, zelfs de ambassadeur van internationale organisaties werd geïnterviewd, alsook Karel Willems, lobbyist, en Arthur van Buitenen van de internationale organisatie IDLO - International Development Law Organization.


De uitkomsten van deze interviews zijn op 16 juni 2023 door de studenten gepresenteerd.


De vraag die hierachter schuilgaat is: wat is het verschil tussen de prioriteiten van jongeren en die van beleidsmakers en uitvoerders van de vrede en rechtsorganisaties? Wat is de conflict of perception? En hoe kan je, vervolgens, deze groepen dichter bij elkaar brengen en er een dialoog over opzetten? Hoe kan er in scholen ongelijkheid worden tegengegaan? Hoe kan er in de wijken meer in dialoog met bestuurders worden getreden, door jongeren? Kortom, hoe kan SDG16 - Vrede Recht en Sterke en Inclusieve publieke instellingen – tastbaar gemaakt worden voor jongeren in Schildersbuurt en Moerwijk?


Hier ontvingen wij een beurs voor van NWO (Dutch Research Council) van de Nationale Wetenschapsagenda via NSCR en Beate Volker. Wordt vervolgd!

Recent nieuws

Evenement

Ons retourtje Brussel

May 30, 2023

Artikel

Onze tips voor steden die EU-beleid en -financiering willen benutten

November 5, 2024

Promotieonderzoek

Een internationale organisatie huisvesten in jouw stad; #hoedan?

October 5, 2022

Blog

Hoe werkt de EU nou echt?

April 16, 2025

Hoogtepunt

Gastles van dr. Mendeltje van Keulen

March 14, 2023

EU-leergang

EU-leergang Provincie Utrecht

May 4, 2023

Boek

Nieuw boek ‘Retourtje Brussel’: Hoe werken Nederlanders aan Europese samenwerking?

October 25, 2022

Publicatie

Mendeltje schrijft een hoofdstuk in het Jaarboek van van Europese Integratie 2023

December 14, 2023

Evenement

Bijt de Rekenmeester? - Over de waakhond van de Europese financiën

March 20, 2025

Publicatie

EU Mobile Citizens: uitdagingen en succesverhalen

March 13, 2023

Event

Nabeschouwing van de Conferentie over de Toekomst van Europa

June 11, 2022

Publicatie

Hoe wordt jouw organisatie Europabewust en -bekwaam?

April 2, 2024

Highlight

Dr. Rosa Groen gepromoveerd

November 24, 2022

Talkshow

Talkshow: waar is Europa in de gemeenteraadsverkiezingen?

May 18, 2022

Nieuws

Gijs Giesen nieuwe voorzitter van HYPE

March 12, 2025

Hoogtepunt

Microsubsidie voor dr. Vasilis Karakasis

November 8, 2022

Nieuws

Jean Monnet-leerstoel toegekend aan dr. Mendeltje van Keulen!

July 10, 2023

Project

Project "Facing Europe's Challenges"

December 8, 2022

Presentatie

'Shaping National Voices' presentatie in Praag en Wenen

April 12, 2023

Evenement

In gesprek over Trump 2.0: De impact op Europa & de wereld

April 17, 2025

Nieuwsbericht

Vernieuwing hangt in de lucht: nieuwe naam, nieuw logo, zelfde missie

March 4, 2024

Blog

7 Manieren om effectief EU-beleid te beïnvloeden – Gestoeld op theorie

December 10, 2024

Artikel

Wij gaan naar de Week van Regio's en Steden

October 3, 2024

Leergang

Grip op Europa: Een spannende nieuwe kans voor professionals

November 13, 2024

Oproep

Europees werken met co-creatie

September 26, 2023

Nieuws

Literatuurstudie naar EU-beleidsvormingsfase gepubliceerd

September 17, 2024

Bijeenkomst

Samenwerken aan Europa-bewustzijn in gemeente en provincie

October 6, 2022

Event

Inspiratiecafe Brussel & het stadhuis

June 2, 2022

Evenement

Kick-Off kleine projecten gefinancierd door de NWO

April 26, 2023

Evenement

IGCOORD conferentie

May 23, 2023

Terugblik

Het gesprek aangaan over ‘How EU Climate Policies affect the Younger Generation’

May 9, 2023

Blog

EU, Schengen en eurozone in 2025: dit zijn de landen die erbij horen

April 7, 2025

Video

Duurzame Dinsdag

April 18, 2025

Research

New Report: Finding the Way to Direct EU Funding for Cities

March 7, 2023

Evenement

Europadag 2023

May 9, 2023

Event

Democratie onder Druk

March 22, 2023

April 18, 2025

Guest lecture

Jaarlijks gastcollege “Europa in de Praktijk” van het Leidse Europe Instituut

April 19, 2023

Evenement

EGPA conferentie Zagreb

September 12, 2023

Artikel

Tussen Trêveszaal en Rue de Trier: Provinciale Europapolitiek in de kijker

February 27, 2023