Wat moet je kennen en kunnen voor het werken aan en met Europese thema’s? Onze kennis draagt bij aan het opleiden van een nieuwe generatie Europese professionals. Ons team richt zich op vakgebieden als bestuurskunde, bedrijfskunde, communicatie en recht.
Kennis & Onderzoek
Ons lectoraat Changing Role of Europe op de Haagse Hogeschool doet onderzoek naar de praktijk van Europees werken. Deze pagina geeft een overzicht van onze huidige projecten.

Hoe gemeenten de Europese circulaire economie vormgeven
Wat betekent de overgang naar een circulaire economie voor gemeenten? Aankomende EU-regelgeving over circulariteit heeft directe gevolgen voor gemeenten: van circulair inkopen en afvalbeheer tot nieuwe samenwerkingen met bedrijven in hun regio. Hoe kunnen zij, vaak met beperkte middelen en expertise, deze transitie succesvol maken? En wat kunnen ze van elkaar leren?

Hoe bereik je EU-arbeidsmigranten die buiten beeld blijven?
Vrij verkeer binnen de EU maakt werken over de grens eenvoudig, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. EU-arbeidsmigranten weten vaak niet welke rechten en plichten ze hebben, terwijl gemeenten weinig zicht hebben op wie er in hun stad woont en werkt. Daarom zitten zij met de vraag: hoe bereik en ondersteun je een groep die onzichtbaar blijft?

Hoe wordt Europa weerbaar tegen misstanden die ontstaan door mis- en desinformatie?
Hoe moeten politieagenten reageren op ‘autonomen’ die zich niet aan de wet houden? Hoe reageer je als jeugdarts op ouders die hun kinderen niet willen laten vaccineren, omdat ze bang zijn dat het autisme veroorzaakt? Steeds vaker krijgen professionals te maken met uitdagende situaties die ontstaan door mis- en desinformatie.

Evaluatie IOB: Een gereedschapskist om Nederland (weer) invloedrijk te maken in de EU
In het veranderlijke politiek landschap van de EU verschuift de politieke macht van lidstaten. Naarmate de verantwoordelijkheden van de EU toenemen, proberen lidstaten steeds meer hun nationale belangen bovenaan de agenda te zetten. De vraag rijst: hoe kan Nederland ervoor zorgen dat zijn problemen en belangen gehoord worden door de andere 26 EU-lidstaten?

Effectieve beinvloeding in de beleidsvormingsfase van EU-beleid
Hoe voeren lidstaten hun invloed uit op het beleid dat in de Europese Unie gemaakt wordt? Wat kan Nederland doen om in de fase van beleidsvorming effectief haar zegje te doen bij de Europese Commissie? Onze onderzoekers Marije Cornelissen en Vasilis Karakasis doken in de literatuur die beschikbaar is over dit onderwerp en publiceerden een rapport met hun belangrijkste bevindingen.

Een podium voor toegepast onderzoek in de Europese Unie
Hoe krijgen we de belangen van toegepast onderzoek op hogescholen goed over het voetlicht in de Europese Unie? Een drietal teamleden van European Impact is sinds juni dit jaar actief op dit vraagstuk voor UASNL, een netwerk van 20 Nederlandse hogescholen. Met praktijkonderzoek en een interim invulling van de rol van Lobbyist.

Jean Monnet leerstoel EU-ACT DIGITAL, gefinancierd door de Europese Unie
Is big tech beheersbaar? Kan de overheid borgen dat je bankpas veilig blijft in een e-wallet op je telefoon? Is te voorkomen dat algoritmes discrimineren en de socials volstromen met fake news?

Europese professionals in de spotlight
Europa is mensenwerk: dagelijks zijn honderden professionals in Nederland bezig met het maken en implementeren van Europees beleid. Zij spelen belangrijke rol in het vormgeven en realiseren van Europese prioriteiten. Aan dat gegeven willen we via dit project, letterlijk, een gezicht geven.

Retourtje Brussel
Voor veel mensen is het lastig grip te krijgen op de Europese Unie: wat gebeurt daar en hoe kun je hier invloed op uitoefenen? Je hoeft de televisie maar aan te zetten en je hoort politici beweren dat ‘Brussel’ iets heeft besloten over onze natuurgebieden, het klimaat of de economie. Zo lijkt het vaak alsof de EU maatregelen neemt waar we helemaal geen invloed op hebben. Dat is niet waar, maar hoe gaat het dan wel?

'Europa als kans' - EU bewustzijn in gemeenten
Voor elke gemeente liggen er Europese kansen en uitdagingen bij hun lokale opgaven. Wat heeft een organisatie als de gemeente nodig om hierop in te kunnen spelen?

Post uit Brussel
Benieuwd naar hoe Europese ontwikkelingen onze parlementaire dossiers beïnvloeden? In 'Post uit Brussel' onthult Mendeltje van Keulen de belangrijke maar vaak over het hoofd geziene EU-dimensies. Lees haar verzamelde columns en krijg inzicht in wat de nationale media missen.

EU Mobile Citizens - uitdagingen en successen
Hoe gaan kleine en middelgrote steden om met 'EU Mobile Citizens'? Dit project richt zich op het delen van succesverhalen voor het verbeteren van de beleidspraktijk.